Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shar-pei | Informace

JAK NEPANIKAŘIT A JAK SI ZACHOVAT ,,CHLADNOU HLAVU,, 

Shar-pei je staré, původní a zdravé plemeno. Člověk mu to však svými pochybeními nebo překombinovaným přístupem často kazí.  

Pár rad... (čerpáno z článků ze stránek Klubu SHAR-PEI Slovensko) 

STRAVA:

Vysoce kvalitní s nízkým obsahem sacharidů, zdroj masa by měl být z volně chovaných zvířat, je prokázáno, že takto odchovaná zvířata mají maso s vyšším obsahem omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Krmivo by mělo mít kontrolu na detekování obsahu zbytkových hormonů a ATB. Krmivo by mělo obsahovat omeg 3 a omega 6 mastné kyseliny s převahou složky omega 3, což napomáhá eliminovat zánětlivé procesy v organismu. Krmivo musí obsahovat vitamín D3 tak, aby jeho denní dávka pokryla minimálně 50-475 IU na 10 kg hmotnosti psa. Studie prokázaly, že mnoho šarpejů mělo nedostatek vitamínu D3. Vysoké procento v dospělém věku může poškodit ledviny. Nepřekročte 28%. Doporučení krmiva bez lepku a pšenice.

Brzy zjistíte, co vašemu pejsku dělá dobře! 

STRES

Většina stresových podnětů jsou běžné situace v životě psa. 

U každého jedince je různá míra citlivosti a schopnosti adaptace na stres. U některého může být dokonce silná, aby na rušivé podněty nereagoval. Jeho organismus může být imunitně silný. Naopak těžké stresy, extrémní chlad, infekce, porušení ochranné vrstvy trávicího systému, ztracení, úmrtí majitele, vyčerpání z námahy, odloučení od rodiny či původní smečky mohou u citlivějšího jedince velkou zátěží, narušit přirozené procesy organismu a narušit razantně imunitu. Ze zkušenosti víme, že se může jednat o kaskádovité, postupné spuštění, nabalování problémů. Proto je třeba, aby majitel psa byl empatický a pozorný. 

Když se šarpej vystaví neadekvátnímu stresu, jeho organismus začne s nadprodukcí vlastního kortizolu. Kortizol potlačí přirozenou produkci hyaluronu, čím se naruší jeho homeostáza v organismu! Fragmenty HA jsou zodpovědné za homeostázu spouští ochranou reakci- teplotu, zápal!  

UCHO

Šarpej má ucho malé a uzavřené. Pod jeho příklopem je teplo a nedostatek světla. Vytváří se zde ideální prostředí pro množení patogenů, které podporují zvýšenou tvorbu hyaluronidázy a pro průnik do organismu. (Plísně, kvasinky)  

Uši čistěte v 1-2 tydenním intervalu, obzvláště i jedinců s velmi úzkým zvukovodem. Ideální používání přípravků na bázi enzymů, které šetrně a hloubkově rozkládají ušní maz a nečistoty. Nepoužívejte přípravky na bázi alkoholu. Dávejte pozor, aby jste nepřenesli infekci z jednoho ucha do druhého. Když léčíte infekci uší, aplikujte léčebnou látku na tlapky, prostor mezi polštářky a drápky. Infekce se šíří i škrabáním a dostává se i na i jiné části těla. Někdy se infekce objeví dříve na tlapkách a teprve vidíme, že uši potřebují údržbu! Toto je jedna z velmi důležitých části, proto se zmíníme o něčem, co dělá hodně... 

SRST: 

Už dávno neplatí, že šarpej je gaučový pes na parádu. Pro zdraví kůže a srsti je výborné, když se prokrví a okysličí aktivním pohybem na čerstvém vzduchu. Vyvětrejte mu kožich na pravidelných procházkách. Hot spoty řešte okamžitým a častým použitím nedráždivé dezinfekce. Rána se spíše vysuší a zahojí. Při léčbě kožních problémů, které jsou dráždivé a svědí, používejte vhodné pěny / emulze, které postižená místa zklidňují a neprovokují škrábání. Není pravda, že šarpej potřebuje časté koupání a natírání vrásek oleji: Je to opak toho, co potřebuje. Jen poškozujeme přirozenou obranyschopnost kůže. Psa koupeme, je-li špinavý, zaprášený. Ne vždy, často, bezdůvodně a je proto, že někdo kdesi řekl, že se šarpejem je takhle třeba...

OČI - Slzení 

Je normální a velmi potřebný fyziologický jev. Důležité je rozeznat míru, kdy je již silnější. Vždy to něco důležitého naznačuje. Slzy plní velmi důležitou ochrannou úlohu pro zdravou funkci oka. Pomáhají udržovat víčko vlhké, vymývají nečistoty, prach, malé cizí předměty z oka a mají také antiinfekční vlastnosti. Přítomnost slz je zcela normální. Jejich nepřítomnost způsobuje každému živému organismu vážné problém.   nadměrné slzení očí není obvykle pro život ohrožující, ale je dobré navštívit veterináře, aby zjistil příčinu. Je možné, že tak předejdete vážným problémům. 

Vždy je dobré si najít edukovaného a spolehlivého veterináře. Ne proto, že máte psa údajně riskantního plemene shar-pei, ale proto, abyste měli jistotu, že přístup k vašemu psovi bude odborný a cílený. Bez paniky a pokusů.  yes

VÝCHOVA SHAR-PEI - Laskavá důslednost!